Tam Bir Şifa Deposu ; KOZALAK ŞURUBU

ŞİFA DEPOSU KOZALAK ŞURUBU

Çam kozalağı resmi olarak bir eyalet çiçeğidir. Çiçekler düşünüldüğünde akla gelen sert, kahverengi, odunsu, keskin, yapışkan pullu bir nesne değildir. Daha çok akılda canlanan renkli, sevimli, narin bir şeydir. Çam kozalakları teknik olarak çiçek sayılmaz. Bu da onları çiçek olmayan tek resmi eyalet çiçeği yapmaktadır. Kozalaklar botanik dünyasında tohum olarak bilinmektedir.

Günümüzde, çam kozalakları sincaplar, ağaç kakanlar ve çapraz gagalar için değerli besin kaynaklarını oluşturmaktadır. Ancak yaklaşık altmış milyon yıl önce ördek gagası dinozorları olarak anılan Parasaurolophus’un favori yiyeceğiydi. Buna ek olarak Eski Mısır’ın ölü tanrısı Osiris’in, bir çam kozalağı ile karşılaşmak için taşıdığı iç içe geçmiş iki yılandan oluşan bir asa taşıdığı tasvir edilmiştir. Aynı şekilde Dionysos, üzerinde bir çam kozalağı bulunan bir asa taşımaktadır. Çam kozalağı bulunduğu her dönemde ilgi odağı olmuştur.
Çam Kozalağının Faydaları Nelerdir?
Çam kozalağının reçeli yapılarak kullanılmaktadır. Çam kozalağında bulunan yağlar yani fitonitler anti-inflamatuar özelliklere sahiptir. Bu sayede vücudu enfeksiyonlara ve soğuk algınlığına karşı daha dirençli hale getirmektedir. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Genç çam kozalakları gastrit ve ülser ağrılarını hafifletmek için kullanılır. Mide sorunlarına yardımcı olur.

Detoksifiye işlemi için kullanılır. Çam kozalakları antioksidan bakımından zengindirler. Çam kozalaklarında bulunan tanenler, karaciğerin toksinleri atık ürünlere dönüştürmesine ve kanı temizlemesine yardımcı olmaktadır. Çam kozalağı reçeli peynir tabağı ile servis edilebilir. Dondurma üzerine dökülebilir, bal yerine kullanılabilir.





Çam Kozalağı Ne İşe Yarar?
Çam kozalaklarının dekorasyon kullanımlarının yanı sıra doğada çok önemli bir işlevi vardır. Michigan Eyalet Üniversite’si tarafından ortaya konan bazı gerçekler şunlardır:
1- Çam kozalakları yalnızca çam ağaçlarından üretilmektedir.
2- Çam kozalakları ve çam ağaçları gymnosperm denen bir bitki grubuna aittir ve tarih öncesi çağlara kadar uzanmaktadırlar. (Gymnospermler, yumurtalık içinde olmayan, çıplak tohumları olan bir grup bitkidir.)
3- Bir çam kozalağının işlevi, bir çam ağacının tohumlarını güvende tutmaktır. Çam kozalakları, tohumları soğuk havalardan, rüzgârdan ve hatta onları yemeye çalışan hayvanlardan korumak için pullarını kapatır.
4- Tüm iğneyapraklılar erkek ve dişi kozalaklar üretir. Bazen aynı ağaç üzerinde bazen değil. Görünen kozalaklar sadece dişi kozalaklardır.
5- Erkek kozalaklar çok daha küçük ve gösterişsizdir.
6- Çam fıstığı çam kozalaklarından gelir.

Videoyu Oynat
7- Dünya çağında sadece 20 çeşit çam ağacı, hasat için yeterince büyük çam fıstığı içeren kozalaklar üretmektedir.
8- Çam kozalakları binlerce yıldır dini görüntülerde yüceltilmişlerdir.
9- Antik Romalılar aynı zamanda çam kozalaklarını aşk ve bereket tanrıçası Venüs ile ilişkilendirmişlerdir.

Çam Ağacı Nerede Yetişir?
Çam ağaçları genellikle asidik ve kumlu kuru ve fakir topraklarda, kayalık tepelerde yetişir. Çam ağacı devasa boyutlara ulaşabilir ve çevresi etkileyicidir. Çeşitliliğe bağlı olarak bu yaprak dökmeyen kozalaklı ağaç on beş ile kırk beş metre arasında büyüyebilmektedir. Süngerimsi kabuğu kendini yeniler ve pullar gibi düşer. İğneler toprağa konur ve kırılması uzun zaman alır. Bu sayede çalılıkların büyümesini engeller. Bu tür bir ağaç hem uzak Kuzeyde hem de uzak Güneyde, gezegenin en soğuk kısımlarında yaygın olarak görülmektedir. Soğuk iklime dayanıklıdır.



Çam Kozalağı Neye İyi Gelir?
Kuzey Amerika ve Avrupa’da, uzun zamandır bitki çayı hazırlamak için kullanılan bir bileşen olmuştur. Romatizma ve iyileşmesi zaman alan yaralara, soğuk algınlığına ve pulmoner sistem mukus astar iltihabına buhar tedavisi şeklinde iyi gelmektedir.

Aşırı geleneksel şifalı banyolarda kullanımı ise Alman halkının inanışlarının ayrılmaz bir parçasıdır. Buna ek olarak sinir bozukluğu, nevraljik bozukluklar ve romatizmadan kaynaklanan hastalıkların tedavisi için özellikle tavsiye edilmektedir. Çam ağacı özleriyle dolu bir küvette dinlenmek kesinlikle sağlık için faydalıdır.

Şüphe durumunda, bitki bazlı bir tedaviyi seçmeden önce bir uzmana veya danışman hekime danışmak her zaman yararlıdır.




Çam Ağaçları Hakkında Bilinmesi İyi Olan Şeyler
Çok uzun zaman önce, bitki bazlı keçe veya ürün üretmek için çam iğneleri kullanılmıştır. Buna ağaç yünü, orman yünü veya bitki yünü adı verilmiştir. Şilteler için harika bir dolgudur. Çam iğneleri orman gülü veya açelyalar gibi asidik ortamlarda yetişen bitkileri korumak için mükemmeldirler. Bu bitkilerin etrafına yayılması sağlanarak koruma sağlanır.


« Anasayfa