EN TATLI SUMAK EKŞİSİ

EN TATLI SUMAK EKŞİSİ

Arap Yarımadasının kuzeyinde, Hindistan, Güney Avrupa ve Anadolu’da yetişen sumak bitkisinin yaprakları yaz aylarında toplanır ve demetler halinde kurumaya bırakılır. Tıbbi alanlarda, deri ve boya sanayinde kullanılan sumak özellikle yemeklere eşsiz bir lezzet katan ekşi baharat olarak da kullanılır. Hatta sumak ekşisi evde nefis yemekler yapmak için tercih edebilirisiniz.

Antep fıstığı familyasından olan sumak bitkisinden elde edilen sumak ekşisi, kıvamlı bir sostur. Özellikle etli yemeklerde kullanıldığında yemeklerin lezzetini artırıcı bir özelliği bulunan bu ekşi sıvı sayesinde yemeğinizde başka baharatlara yer vermeden enfes yemekler yapabilirsiniz.

Üstelik sumak ekşisini, en doğalını ve tazesini nerede bulabilirim diye endişelenmenize gerek kalmadan İlya Doğal Ürünler web sitemizi ziyaret ederek hem en doğalından hem de en lezzetlisinden sumak bitkisine, el dövmesi sumak baharatına ve sumak ekşisine rahatlıkla ulaşabilirsiniz.

 



SUMAK EKŞİSİNİN FAYDALARI

Pek çok yemekte hem baharat olarak hem de sos olarak kullanılan sumağın sağlık için de oldukça faydalı olduğunu söylemekte fayda var.

Salatalarınızda dahi kullanabileceğiniz sumak ekşisi faydaları arasında ilk olarak antiseptik özelliğe sahip olması göze çarpmaktadır. Bu özelliği sayesinde de ateş düşürme ve ishal kesme gibi faydaları da bulunmaktadır. Hatta boğaz ağrılarının hafiflemesinde de etkisi mevcuttur.

Antiseptik özelliğinin dışında hararet giderme etkisi de bulunur.

Kan şekerini düşürmede yardımcıdır.

Reflü, kabızlık gibi sorunlara da iyi gelir.

Sindirim sistemini rahatlatır.

İdrar kaçırma ya da idrarını tutamama gibi sorunları olanlar için de birebirdir.

Kansere ve kanserin vücutta yarattığı olumsuz etkilere karşı etkisi de göz ardı edilemez.



 



SUMAK EKŞİSİ ZAYIFLATIR MI?

Özellikle sürekli oturarak çalışanların en büyük sorunlarından biri olan kilo verememe sorununa karşı sumak ekşisinin faydalı olduğunu görebilirsiniz. Hatta diyet listesinde sumak ve sumak ekşisi sıklıkla yer alır.

Sumak ekşisi ağacı bitkisinden elde edilen sumak, kilo vermenizi hızlandırırken kan şekeri oranını da dengeler. Bu bakımdan mucizevi bir bitki olarak karşımıza çıkmaktadır. Hatta sıklıkla tatlı krizine girenler arasında yer alıyorsanız sumak ekşisi tatlı yeme isteğinizi bastırıyor olması bakımından mutlaka yemeklerinizde kullanmanız gereken bir sostur.

 

 


SUMAK EKŞİSİ NERELERDE KULLANILIR?

Daha çok baharat olarak kullanılsa da sumak kullandığınızda tüm yemeklerde ekşi sosunu da kullanabilirsiniz. Sumak ekşili dolma yaparken dolma içinde rahatlıkla kullanabilirsiniz. Her ne kadar pek çok etli yemekte kullanılan bir sos olsa da özellikle Adana ve Maraş bölgesinin yöresel lezzetlerinde sıklıkla kullanabileceğiniz bir tat olarak karşımıza çıkar.

Yemekler dışında ağızda hoş bir aroma tadı bırakmak için sumak ekşisinden faydalanabilirsiniz. Hatta toz olarak bulunan sumağın bir miktar suyla kaynatıp dinlendirdikten sonra gargara olarak da kullanabilirsiniz.

 


Leziz sumak ekşili fırında dolma biber tarifimiz için İlya organik ürünler sitemizin “İlya’lı Tarifler” kategorisini ziyaret edebilirsiniz.

 

Sağlıklı günler dileriz…



« Anasayfa