Zeytinyağlı Yaprak Sarma Tarifi

                                                                                                          Zeytinyağlı Yaprak Sarma Tarifi


Tarife geçmeden önce kısa bir bilgilendirme yapmak isterim. Ülkemizin asma yaprağı ihtiyacının büyük bir kısmını karşılayan Manisa ve Tokat yörelerinde özellikle yaprak üretimini amaçlayan yeni bağlar kurulmaktadır. Dünyadaki en temel tarımsal faaliyetlerden biridir bağcılık. İlkbaharda sürgünlerin taze olduğu dönemlerde toplanan asma yaprakları öncelikle taze olarak tüketilmektedir. Düşük kalorili, yüksek miktarda diyet lif, kalsiyum fosfor K1 ve C vitamini açısından oldukça zengindir. Bayram yemeklerinden altın günlerine kadar günün her anı yenilebilecek en sevilen yemek tariflerinden biridir Zeytinyağlı Yaprak Sarma isterseniz salamura asma yaprağı kullanarak isterseniz taze asma yaprağı kullanarak hazırlayabilirsiniz. İlya Organik Yaprağı ve  % 01 Asit oranı  Zeytinyağımız ile denemenizi tavsiye ederim…       


Zeytinyağlı Yaprak Sarma Tarifi İçin Malzemeler

300 Gram Asma Yaprağı

1 Adet Limon

4 Yemek Kaşığı Zeytinyağı

1 Su Bardağı Sıcak Su

İç Harcı İçin Gerekli Malzemeler

1/2 Bardak Zeytinyağı

3 Adet Orta Boy Kuru Soğan

1,5 Su Bardağı Pirinç

1 Su Bardağı Sıcak Su

1 Yemek Kaşığı Dolmalık Fıstık

1 Yemek Kaşığı Kuş Üzümü

1 Çay Kaşığı Tuz

1 Çay Kaşığı Karabiber

1 Çay Kaşığı Nane 

1 Çay Kaşığı Yenibahar


Zeytinyağlı Sarmanın Püf Noktası

Salamura yaprak kullanıyorsanız tuzunun gitmesi için bol suda yıkayın. Kaynar suda 2-3 dakika haşladıktan sonra durulayıp kullanın. Sarmaları sararken olabildiğince küçük ve sıkı sarılmasına özen gösterin. Kuş üzümlerini kumunun gitmesi için bol suda bekletip, duruladıktan sonra kullanın.


 Zeytinyağlı Yaprak Sarma Tarifinin Pişirme Önerisi

Yemeği pişirirken üzerine porselen tabak kapatarak buharlı bir şekilde pişmesine yardımcı oluruz.


Zeytinyağlı Yaprak Sarma Nasıl Yapılır

1. Sarmanın iç harcını hazırlamak için yarım su bardağı zeytinyağını geniş tabanlı bir tencerede kızdırın 3 adet rendelenmiş soğanı hafif renk alana kadar kavurun. Ardından üzerine 1,5 yemek kaşığı dolmalık fıstığı da koyup kavurmaya devam edin.

2. Ilık suda 5 dakika kadar bekletip suyunu süzdürdüğünüz 1,5  su bardağı pirinci soğanlarla birlikte, pirinçler şeffaf bir görünüm

kazanana kadar kavurun.

3. Ardından sırası ile bir yemek kaşığı kuş üzümü 1 er yemek kaşığı tuz, karabiber, yenibahar ekleyip karıştırın.

4. Yaklaşık bir su bardağı sıcak suyu ilave edin ve iç harcı kısık ateşte 5 dakika kadar pişirdikten sonra ocaktan alın.

5. Salamura asma yapraklarını  tezgahın üzerinde damarlı kısımları üstte kalacak şekilde açın. Her bir yaprağın orta kısmına hazırlayıp ılıttığınız iç harçtan birer tatlı kaşığı kadar paylaştırın.

6. Kenar kısımlarını içe alıp, geniş kısmından uç kısmına doğru ilerleyin.

7. Tüm yaprakları sıkı bir şekilde sarın.

8. Sarma tenceresinin tabanını bir kaç adet asma yaprağı ile kaplayın.

9. Hazırladığınız sarmaları, sıra halinde yan yana dizin. Limonu  halka halka dilimledikten sonra sarmaların üzerine yerleştirin.

10. Pişirme esnasında açılmamaları için üzerine düz bir servis tabağı kapatın 1,5 su bardağı sıcak su ve 2 yemek kaşığı zeytinyağını da tencereye ekledikten sonra sarmaları, kısık ateşte yaklaşık 35 dakika kadar pişirin. Arzuya göre sıcak yada soğuk olarak servis edebilirsiniz.


   Afiyet Olsun...

                                                       

                                                                                                                                                    






























« Anasayfa