Erişte Dünyası

Mis gibi ev yapımı eriştelerimizi hazırladık, tüm yıl değerlendirmek üzere güzelce depoladık. Peki ama erişte nasıl pişirilir dersiniz? Kimilerine göre tıpkı makarna gibi sadece haşlamak yeterken kimileri öncesinde mutlaka kavurmayı tercih ediyor mesela. Peki ya sizin tercihiniz hangisi?


Buyurun, farklı pişirme yöntemleriyle erişte nasıl pişirilir öğrenelim, hangi yöntemle nasıl bir doku, nasıl bir lezzet yakalayabileceğimizi keşfedelim.Erişte nasıl pişirilir, erişte pişirirken dikkat edilmesi gereken püf noktaları nelerdir, anlatıyoruz toplanın.                         En kolay yöntemi: Haşlayarak ya da demleyerek erişte
Haşlama ya da demleme yöntemleri kullanılarak pişirilen erişte, aslında tam anlamıyla ev yapımı bir makarna gibi hazırlanıyor. Öncesinde tereyağı ya da sıvı yağ kullanılarak kavrulmuyor, doğrudan bir tencerenin içine aktarılan eriştelerin üzerine su ve tuz ilave edilerek pişiriliyor.


Haşlama yönteminde eriştelerin üzerine çekeceğinden daha fazla su konulup tıpkı makarnalarda olduğu gibi pişirme süreci sonunda bu su süzülürken demleme yönteminde eriştelere, yalnızca pişmeleri için gerekli olacak ve çekebilecekleri miktarda su konuluyor ve pişirme süreci sonunda fazla su kalmadığından süzme işlemine de ihtiyaç duyulmuyor.


Tek bir pişirme yöntemiyle yapıldığı için oldukça zahmetsiz olan bu yöntemde dikkat edilmesi gerekenler ise şöyle:


Klorsuz, kaliteli bir haşlama suyu kullanılmalı


Su kaynarken içine mutlaka tuz ilave edilmeli


Su kaynamaya başladıktan sonra sadece 1 kez karıştırma işlemi yapılmalı, ardından eriştelerin kendi kendilerine pişmesi beklenmeli.


Pişme işlemi boyunca ne kadar sık karıştırırsanız erişteleriniz o kadar çok kırılacak, hamurlaşacak ve birbirlerine yapışacaktır.


Bu nedenle yapılarının bozulmaması için karıştırma işlemini bir kez yapmaya özen göstermelisiniz.


Eriştelerin yumuşadığından emin olduktan sonra hemen ocağın altını kapatmalı ve haşlama yöntemini tercih ettiyseniz fazla suyunu hemen süzdürmelisiniz. Aksi halde sıcak suyun içinde gereğinden fazla bekleyen erişteler hamurlaşıp birbirine yapışacaktır.


Eğer demleme yöntemini tercih ettiyseniz ilave ettiğiniz tüm suyu çektiğinden emin olduktan sonra ocaktan alabilirsiniz.


Minik bir lezzet sırrı: Bu şekilde haşladığınız erişteleri doğrudan afiyetle yiyebilirsiniz ancak tadı size yavan geliyorsa ama kavurma işlemiyle de uğraşmak istemiyorsanız ayrı bir sos tavasında çok az tereyağı eritip içine de dilediğiniz baharatları ilave ederek haşladığınız eriştelerin üzerinde gezdirebilir, dikkatlice karıştırıp bu şekilde servis edebilirsiniz.
Erişte pişirmede en çok tercih edilen yöntem ise kavurarak pişirme, bildiğiniz gibi. Bu işlem için atlamamanız gereken lezzet sırları ise şöyle:Kavurma işlemi için yalnızca tereyağı ya da yalnızca sıvı yağ kullanmak yerine az miktarda tereyağı ile zeytinyağını birlikte kullanırsanız çok daha lezzetli sonuçlar alabileceğinizi unutmamalısınız.


Yağın içine eriştelerinizi aktardıktan sonra ocağın başından hiç ayrılmamalısınız. Çünkü erişte çok kısa sürede kavrulur ve renk değiştirir.


Çok koyu bir renk alan eriştelerin lezzetleri ne yazık ki pek de iyi olmayacaktır.


Kavururken yapacağınız karıştırma işleminde dikkatli olmalı, eriştelerinizin kırılmamasına özen göstermelisiniz.


Kavurma işleminin hemen ardından eriştelere tuz ve üzerini geçecek kadar su ilave etmelisiniz.


Ekleyeceğiniz suyun mutlaka sıcak olması gerektiğini unutmamalısınız.


Pişirme işleminin ardından hemen servis etmemeli, en az 5-10 dakika kadar dinlenmesini beklemelisiniz.


Tüm bu lezzet sırları sayesinde çok daha lezzetli erişteler hazırlayabilir, hazırladığınız erişteleri peynir, baharat ya da ceviz gibi malzemeler ilave ederek servis edebilirsiniz.
Benim en çok sevdiğim ise yeşil mercimekli erişte haydi o zaman tarifine geçelim:


Elbette erişteleri yalnızca makarna gibi değerlendirmek zorunda değilsiniz. Onları benzer pişirme işlemlerinden geçirerek bambaşka lezzetlere dönüştürmek için sevdiğiniz farklı malzemelerden de destek alabilirsiniz.
Mesela mis gibi bir erişte çorbası hazırlayarak tüm kışı sağlık ve lezzet dolu geçirebilirsiniz.
Erişte Çorbası Tarifi Nasıl Yapılır?
1.Yeşil mercimekleri bir tencerede üzerine çıkacak kadar su ilavesi ile yumuşayıncaya dek yaklaşık 10 dakika haşlayın.


2.Haşlandıktan sonra hemen süzün ve soğuk sudan geçirin. Bir kenarda beklesinler.


3.Bir tencereye tereyağını alıp eritin ve üzerine zeytinyağını ilave edin, yağ ısınınca rendelenmiş kuru soğanı ekleyip, soğanlar pembeleşinceye dek kavurun.


4.Salçayı ekleyin ve kavurmaya devam edin.


5.Ardından sıcak suyu, tavuk suyunu , haşlanmış mercimeği ve erişteyi ekleyin. Eriştelerin yapışmaması için bir süre karıştırın.


6.Tarhun otunu da ilave edin ve çorba koyu bir kıvam alana dek ara ara karıştırarak orta ateşte yaklaşık 30 dakika pişirin.


7.Pişmesine yakın tuzunu da ekleyin ve bir taşım daha kaynattıktan sonra sıcak sıcak servis edin.   


8.Çorbanın tuzunu pişmesine yakın ilave edersiniz hem pişme süresini kısaltmış hem de lezzetini arttırmış olursunuz.Küçük bir bilgi tabi tercihe bağlı  zeytin yağında  naneyi kızdırıp çorbanın üzerine ekleyebilirsiniz.


Afiyet ve şifa olması dileğiyle...


 

 

   


« Anasayfa